Assistansutredningen bryter mot FN-konventionen

På fredagseftermiddagen läcktes LSS-utredningens kommande förslag till Sveriges Television. Förslagen som utredningen tänker presentera är ett dråpslag för alla assistansanvändare och särskilt barn under 12 år och de som är över 80 år.

Förslagen går ut på att barn under 12 år eller de som är över 80 år inte längre ska ha rätt till assistans och får den indragen. Det kommer leda att många assistansberättigade inte längre kommer kunna leva som andra. Träffa vänner, ha en fritidssysselsättning eller kunna åka på semester blir en omöjlighet.
Det erfars också att de grundläggande behoven som hur lång tid måltider tar, påklädnad och toalettbesök ska tidsbestämmas för alla assistansanvändare. Inte som idag då de grundläggande behoven bestäms utifrån varje persons behov. De som har färre än 20 timmar grundläggande assistans kommer få den indragen helt.

DHR anser att assistansutredningens förslag om de blir verklighet är det tydligaste brottet hittills mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som har skett i Sverige. Vi har tidigare skrivit till FNs särskilda rapportör Catalina Devandas Aguilar om situationen för personlig assistans. Under nästa vecka kommer vi skicka in en uppdatering av vårt brev angående assistans-utredningens läckta förslag och situationen i övrigt.

– Om utredningens förslag blir verklighet är det ett dråpslag för alla assistansanvändare och deras mänskliga rättigheter kommer att kränkas säger Rasmus Isaksson förbundsordförande DHR.

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev