Framgång för DHR – Arbetsförmedlingen slopar begreppet ”nedsatt arbetsförmåga”

Publicerad: 2018-11-30

I en rapport till regeringen föreslås det att det stigmatiserade begreppet ”nedsatt arbetsförmåga” ska slopas inom arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett svar den 15 november på ett tidigare uppdrag . Som det konstateras i rapporten är begreppet nedsättande mot personer som har en funktionsnedsättning och ger inga förklaringar till vilka möjligheter den arbetssökande har på arbetsmarknaden.

Förslaget är en stor framgång för DHRs rättighetspolitiska arbete, under mycket lång tid har förbundet arbetat för att begreppet ska avskaffas. DHR finns även citerat i rapporten:

”För individen har användningen av begreppet negativ inverkan eftersom det bidrar till stigmatisering och dålig självkänsla, självbild och självförtroende. När man vänder sig till Arbetsförmedlingen för att söka arbete, eller läser offentlig statistik, får man automatiskt som en fastklistrad stämpel, att man är sämre kapabel att arbeta.”

Begreppet har också lett till att möjliga arbetsgivare tror att en arbetssökande med en funktionsnedsättning med automatik har en nedsatt arbetsförmåga. Istället handlar det mer om att se till behoven en arbetssökande har, vilka möjligheter personer som finns och vilket yrke det handlar.

– Nedsatt arbetsförmåga är ett skadligt begrepp som ger en bild av att personer med nedsatt rörelseförmåga inte är fullt kapabla att arbeta. Att begreppet nu föreslås slopas visar att DHRs rättighetspolitiska arbete ger faktiska resultat och kommer på sikt stärka alla arbetssökande med nedsatt rörelseförmåga på arbetsmarknaden säger Kristian Cornell ombudsman DHR

Läs rapporten ”Översyn av termen nedsatt arbetsförmåga” i sin helhet

———————————————————————————

Tycker du att vårt rättighetspolitisk arbete för jämlik och jämställd hälsa och arbetsmarknad är viktig, stöd oss genom att bli medlem i DHR, endast 150 kronor för resten av 2018 och hela 2019!

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev