”Hemtjänst är inte ett privilegium utan en nödvändighet”

Kommentar till Lena Mellins krönika publicerad i Aftonbladet den 20 april 2020:

En fråga som engagerar många just nu är om vi ska stanna hemma eller resa till ett fritidsboende. De flesta svenskar är nog överens om att vi inte ska resa någonstans just nu för att inte sprida smitta och inte belasta den lokala och regionala vården och omsorgen. Det gäller oavsett om vi har en funktionsnedsättning eller inte. Men Lena Mellin vill i sin krönika i Aftonbladet gå ett steg längre genom att uppmana kommuner till lagtrots. Hon tycker att kommuner som bryter mot lagen och inte erbjuder hemtjänst till sommargäster gör rätt.
Hemtjänst är inte ett privilegium utan en nödvändighet för en del människor. Socialtjänstlagen syftar till att främja jämlikhet i levnadsvillkor, människors ekonomiska och sociala trygghet samt aktivt deltagande i samhällslivet. DHR finner det mycket olämpligt att Lena Mellin, som respekterad kolumnist, ger sitt stöd till kommuner som väljer att strunta i lagen. Vi upplever att hon använder coronakrisen som ursäkt för att förespråka en långsiktig försämring av denna viktiga lagstiftning. Risken att det som är ett undantag i dag blir den nya normen i morgon, är tyvärr ganska stor.
En kris eller ekonomiska förändringar är inte skäl att ta bort givna rättigheter eller att införa en permanent reserestriktion för personer i behov av hemtjänst. När vi alla är fria att röra på oss igen, så ska givetvis de rättigheter och den rörelsefrihet som gäller alla, omfatta även oss.
Vi tror inte att det tillför samhället något att peka ut en viss grupp människor och mena att det är orimligt att de åtnjuter samma frihet som man själv kan ta för given.

Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet

Lena Melins krönika kan läsas här

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev