Vinst för DHR i Högsta domstolen, landstingen/regionerna är ansvariga för diskriminering i kollektivtrafiken

DHRs syfte utöver att Lars-Göran Waden ska ges upprättelse för diskriminering var att pröva Diskrimineringslagens verkan.

Ansvarsfrågan visste vi skulle utgöra ett hinder och denna dom från Högsta domstolen gör att ansvarsfrågan nu är klar. I domen anges skälen till att Region Gävleborg är ansvarig för de säljer biljetten, tillhandahåller kundservice och får alla biljettintäkter. Då domen är prejudicerande får det stor effekt på alla diskrimineringsfall som rör kollektivtrafiken.

DHR är övertygade om att de kommande tingsrättsförhandlingarna visar att Lars-Göran har blivit utsatt för diskriminering, när han inte fick åka med bussen och att det är Region Gävleborgs ansvar att förhindra diskriminering.

– Avgörandet i Högsta domstolen är en framgång för DHR men framförallt en framgång för alla som blir diskriminerade i kollektivtrafiken. Nu är det klart att det är landstingen och regionerna som är ansvarig när diskriminering förekommer i kollektivtrafiken och troligtvis i all upphandlad verksksamhet säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR

Läs mer i Funktionshinderspolitik

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev