Tillsätt en ny utredning och börja om från början!


Uttalande av DHRs förbundsstyrelse den 23 februari 2018

I fredags, den 16 februari, läckte LSS-utredningens utkast på kommande förslag ut. Att föreslå att barn under tolv år och äldre över 80 år ska förlora sin assistans är helt oacceptabelt. Lika illa är de skrivningar i utkastet som innebär att de som inte kommer upp till 20 timmars grundläggande behov per vecka, det vill säga tiden det tar att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha, också ska fråntas möjligheten till personlig assistans.

Minst lika förskräckligt är att utkastet innehåller en begränsning av assistans till två timmar per dag för hemsysslor, att umgås med familj och vänner, göra inköp, träna och kanske gå på bio någon gång. Allt detta föreslås att schabloniseras, till skillnad från idag då det är varje individs behov som bestämmer antalet beviljade timmar.

De flesta människor ser sin frihet som självklar, frihet att handla när en vill, gå på toa när det tränger på eller träffas över en fika på stan när det passar. Men den friheten ska alltså inte gälla de som behöver personlig assistans, det som var den ursprungliga tanken med reformen.

Nu vill statsmakten bestämma vad som är ”good enough” genom att schablonisera våra behov till en miniminivå. Toalettdörren ska bara öppnas på vissa klockslag, maten serveras när personalens schema säger så och att ta en spontan fika med kompisen är bara en dröm.

Om det inte är hyckleri det Stefan Löfven och Åsa Regnér ständigt upprepar, att det inte finns på kartan att försämra rättighetslagstiftningen, borde regeringen omedelbart ge nya direktiv till LSS-utredningen. Eller ännu hellre – tillsätt en ny utredning, börja om från början och gör det tillsammans med oss!

Print Friendly, PDF & Email

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev