2021-04-15 NYHETER

Nya avgifter för hjälpmedel oroar DHR

Regioner och kommuner har i allt högre grad börjat ta ut avgifter för hjälpmedel. Det oroar DHR, som i en debattartikel i Dagens Samhälle skriver att hjälpmedelsförsörjningen blir allt mer ojämlik.

LÄS MER
2021-03-31 NYHETER

Äntligen vår!

Redan är det många som fått sitt vaccin, men det är många fler som fortfarande väntar. Så än är vi inte där att vi kan kramas när vi ses. Men vi kan ses utomhus - med lagom avstånd - utan att förfrysa, i alla fall. Skärtorsdag arbetar vi på förbundskansliet halvdag och är tillbaka på tisdag 6 april.

LÄS MER
2021-03-30 NYHETER

Äntligen får jag ha byxor på mig!

Oj, oj, oj – ett så här positivt poddavsnitt har Karro & Janna aldrig gjort tidigare! De kritiska frågor de förberett kom på skam i samtalet med Gina Tricot’s marknadschef som visade sig vara en både insiktsfull och klok person som, till sin egen förvåning, inte tidigare insett vilken stor målgrupp som utgörs av personer som behöver jeans som funkar även när de sitter.

LÄS MER
2021-03-25 NYHETER

Se filmen!

Kvinnor med funktionsnedsättningar är överrepresenterade bland personer med ekonomiska bekymmer och dålig hälsa. I dag lanserar DHR en film där kvinnor själva berättar om sin situation och hur de blivit bemötta. ”Jag var 16 år när jag erbjöds förtidspension, det säger allting om hur de såg på mig som människa och mina möjligheter att få ett vanligt jobb”, säger Emelie som medverkar i filmen.

LÄS MER
2021-03-19 NYHETER

Det finns inga fattiga i Sverige. Eller?

Diskutera med DHR onsdag 24 mars klockan 18-20 via Zoom! Fattigdom - det har väl inget med oss i Sverige att göra? Det finns väl inga fattiga i Sverige? Här finns de som har en funktionsnedsättning och som är ekonomiskt utsatta, men fattiga? Det är väl bara i andra länder, långt bort, som det finns fattig-dom? Eller hur är det egentligen?

LÄS MER
2021-03-10 NYHETER

Riksdagsseminarium 10 mars

Den 10 mars höll DHR och FUB tillsammans med Liberalerna ett digitalt seminarium om kravet på en statlig ursäkt till alla människor som suttit på institution. Det blev mycket lyckat, med över 100 personer som deltog.

LÄS MER
2021-02-25 NYHETER

Driftstopp 4-7 mars!

Mellan torsdag 4 mars och söndag 7 mars kommer ett planerat driftstopp på medlemsservice och medlemsregistret ske. Det gäller även Robin. Det betyder att både Robin och medlemsregistret är låst för användning under denna tid.

LÄS MER
2021-02-18 NYHETER

Kroppens effekt på livet är en myt

I podden Hur tänkte ni nu? konstaterar vi denna gång att kroppens effekt på livet är en myt. Annika Ödling, kurator och Lyckselebo är skitnöjd att hon överlevde. Och för Karro finns det inget hon vare sig kan sörja eller sakna. Medan Janna aldrig har behövt reflektera över frågan om varför hon kan gå.

LÄS MER
2021-02-15 NYHETER

Det värmer!

Tack ni sparare i Humanfonden för att ni tänker på DHR! Med er hjälp har vi fått 227 546 kr som vi kan göra bra verksamhet för.

LÄS MER
2021-02-04 NYHETER

Positivt att hanteringen av bilstödet ses över

Vi har länge påtalat problemen med bland annat de långa handläggningstiderna, som ofta är år och inte månader, och är glada för att regeringen vill förbättra bilstödet på flera fronter. Dock ser vi ett stort behov att flytta hela hanteringen av bilstöd från Försäkringskassan till Trafikverket, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

LÄS MER
2021-01-29 NYHETER

Jaha, är det så jag ser ut?

Den egna självbilden och bilden andra har av mig– den skiljer sig åt. Och det kan bli en kollision att möta sig själv utifrån. Det händer alla, men i synnerhet om du också har en normbrytande funktionalitet.

LÄS MER
2021-01-28 NYHETER

Bokningspaus!

På grund av den pågående pandemin och den osäkerhet som råder gällande resande, så tar vi inte emot nya bokningar av lägenheterna på Mar y Sol. Har du en bekräftad bokning sedan tidigare så gäller den. Vi återkommer med mer information här på webben och i nästa nummer av Funktionshinderpolitik.

LÄS MER
2021-01-18 NYHETER

DHR kommenterar debatten om missbruk av assistans

DHR är emot allt missbruk av välfärdssystemet. Vi menar att alla assistansföretag ska ha tillstånd för att bedriva verksamhet och att dessa tillstånd och krav löpande ska följas upp och utvärderas. Alla typer av felutnyttjande av systemet skadar assistansen och snedvrider frågan om assistans. Assistansen är helt avgörande för att tusentals individer ska kunna leva ett liv på lika villkor som andra.

LÄS MER
2020-12-01 NYHETER

Schemalägg din oro

Men alltså, hur ska vi stå ut nu när den andra vågen väller in? Hur många gånger orkar vi ladda om? Eller borde vi komma till insikt om att den här begränsningen i våra liv är vår nya framtid? Nytt fräscht poddavsnitt ute nu, det sista i serien Coronakarusellen. Vi slutar inte, men laddar om.

LÄS MER
2020-11-24 NYHETER

Våra rättigheter - ett särintresse?

Tycker du att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar ska bli lag i Sverige, på samma sätt som Barnkonventionen? Svara gärna på DHR:s enkät, som bara innehåller EN enda fråga - det fixar du!

LÄS MER
2020-11-18 NYHETER

Tryckfelsnisse har varit framme

Nu i dagarna kommer en faktura på medlemsavgiften för nästa år till DHR:s medlemmar. Men attans, det har blivit ett tryckfel på medlemsfakturan för 2021 års avgift. Det står att perioden du ska betala för är 2020-01-01 till 2020-12-31. Det är ju fel, det ska stå 2021-01-01 till 2021-12-31. Men allt annat på inbetalningskortet är rätt och riktigt så det går ändå utmärkt att använda. Vi ber om ursäkt för det inträffade.

LÄS MER
2020-11-12 NYHETER

Almanacka för 2021

Ett år försvinner och ett nytt kommer. Det är dags att beställa DHR:s almanacka för 2021. I år är färgen syrenlila och har rättighetsikonen Allas lika värde och rättigheter (artikel 5 i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) på omslaget.

LÄS MER
2020-11-11 NYHETER

Det här gjorde ni bra, regeringen

Den senaste utredningen, bland många, har hållit funktionshinderrörelsen sysselsatt med att diskutera osammanhängande resonemang och förslag. Den frustration vi känner över att aldrig få utrymme att diskutera och genomföra hållbara praktiska lösningar för rätten till assistans för enskilda personer är påtaglig. Istället för att aktivt arbeta för rätten till självständighet som slås fast i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning; artikel 19, blir vi gisslan i ett politiskt spel om assistansen.

LÄS MER
2020-10-27 NYHETER

Sjukersättning måste räcka till mer än hyra!

Uttalande från DHR:s förbundsmöte 2020: Många med insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) jobbar deltid eller kan inte arbeta alls. För vissa överstiger de samlade avgifterna för boende och stödinsatser en mycket låg inkomst, och varje liten utgift måste övervägas noga. Det är snarare regel än undantag att anhöriga tvingas bidra ekonomiskt och den som saknar en närstående som har möjlighet att stötta ekonomiskt kan hamna i en förtvivlad situation.

LÄS MER
2020-10-22 NYHETER

Åsa Strahlemo ny förbundsordförande

Åsa Strahlemo från Björklinge utanför Uppsala valdes till ny förbundsordförande under DHR:s digitala förbundsmöte i dag den 22 oktober. Hon efterträder Rasmus Isaksson som varit förbundsordförande sedan 2013.

LÄS MER
2020-10-07 NYHETER

Min andedräkt är full av Covid!

Att ”nightinggala” – att vara snäll på sina egna villkor och strunta i mottagarens behov av snällheten – är något många personer med funktionsnedsättning utsätts för. Karolina Celinska och Janna Olzon på DHR pratar med Pia-Lena Krischel, kommunikatör och ombudsman på Synskadades Riksförbund Stockholm-Gotland om snällism. Pia-Lena, som myntat begreppet nightingala, säger i samtalet att om hon inte faller på knä av tacksamhet inför en taxichaufför, blir hon den otacksamma apan istället.

LÄS MER
2020-09-30 NYHETER

Bakom varje bedrägeri finns en människa som inte får den assistans den har rätt till

DHR reagerar kraftigt mot de ständiga attackerna på den personliga assistansen. Nyligen använde Expressens ledarsida en rapport från Nationellt Underrättelsecentrum, NUC, som bränsle i debatten. Rapporten behandlar frågan om organiserad brottslighet inom assistansen – ett mycket viktigt område att belysa. Men när personlig assistans ensidigt lyfts fram som ett problem och ständigt kopplas till kriminalitet, fusk och organiserad brottslighet förändras till slut medborgarnas syn på reformen. LSS och personlig assistans börjar ses som en ren förlustaffär för staten och som ett lättvindigt ”bidrag” som borde dras in. I Expressen landar skribenten också i just ett ifrågasättande av hela LSS: ”Ytterst behöver reformen som sådan ses över förutsättningslöst”.

LÄS MER
2020-09-24 NYHETER

DHR kartlägger merkostnader. Vill du vara med?

Vill du hjälpa DHR att ta fram statistik till vårt viktiga opinionsarbete? Vi skulle bli mycket glada om du vill svara på vår anonyma och korta enkät. Den handlar om de merkostnader som kan uppkomma vid en funktionsnedsättning. Vi behöver få ett hum om vilka merkostnader som är vanliga och om de varierar i landet.

LÄS MER
2020-09-03 NYHETER

Spännande läsning!?

Likt många andra kommer DHRs förbundsmöte genomföras digitalt. Vi kommer att använda oss av VoteIt, en textbaserad digital plattform som skapades för cirka 10 år sedan av den ideella sektorn för den ideella sektorn. Handlingarna till förbundsmötet finns nu för alla att läsa.

LÄS MER
2020-08-12 NYHETER

Dags igen!

Än är det fortfarande sommar, men semestern är på upphällningen och de flesta av oss på förbundskansliet tillbaka. Fortfarande kommer vi att arbeta hemifrån de flesta av oss, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Mejl och telefon fungerar utmärkt som kommunikationskanaler, men besök kan vi inte ta emot.

LÄS MER
2020-07-07 NYHETER

Gert Månsson har avlidit

Ett sorgligt besked kom till oss om att Blekinge läns distrikts ordförande Gert Månsson har avlidit. Han var en betydande kraft inom DHR med många kloka tankar om förbundets utveckling och framtid. Vi tänker på Gerts närmaste och beklagar verkligen sorgen. Han fattas oss!

LÄS MER
2020-06-26 NYHETER

På grund av den rådande situationen

Vi saknar kultur- och konstupplevelser live. Så vi ringer upp Clara Diesen, poet och med i curatorsgruppen Muskot som i juni hade en utställning på Färgfabriken i Stockholm. Utställningen kallade de Isolering-Kommunikation. Och så får vi poesi uppläst av Clara – en dikt av henne själv och en av Simon Skuteli. Dessa bara måste ni höra!

LÄS MER
2020-06-16 NYHETER

Smitta varandra med skratt!

Coronakarusellen snurrar på, nu med ett tredje avsnitt där vi pratar med organisationspsykologen Jonas Mosskin. Coronapandemin griper tag i vår mest grundläggande existentiella oro – den om överlevnad, säger han. Oro smittar precis som skratt, och nu när livet har blivit lite trist är det viktigt att vi skrattar. Och att vi smittar varandra med vårt skratt.

LÄS MER
2020-06-03 NYHETER

Var med och utveckla en ny medlemsförmån!

Under 2020 har DHR och Personskadeförbundet RTP påbörjat ett projektsamarbete för att skapa en medlemsförmån kring personlig vägledning. Den riktar sig till medlemmar som vill ha stöd i kontakten med Försäkringskassan, kommunen eller andra aktörer. DHR är projektägare och dina svar är värdefulla för att utveckla förmånen.

LÄS MER
2020-05-28 NYHETER

Coronakarusellen

Podden Hur tänkte ni nu? har dragit igång en serie kortare poddavsnitt vi kallar Coronakarusellen där vi pratar med en person i taget. Två avsnitt har publicerat nu i maj som båda behandlar empati fast från lite olika håll.

LÄS MER
2020-05-07 NYHETER

Uppmaning från Förbundsstyrelsen

DHR:s förbundsstyrelse uppmanar alla avdelningar och distrikt/regioner att avstå fysiska årsmöten fram till 31 december. Detta i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer för verksamheter. Observera dock att datumet kan komma att ändras åt det ena eller andra hållet beroende på hur myndigheten agerar.

LÄS MER
2020-05-07 NYHETER

Inte läge att backa från de framsteg som gjorts

Flera västsvenska kommuner har meddelat att de har för avsikt att bryta mot lagen och neka till hemtjänst i fritidsboenden i sommar. Nu är det inte läge att backa från de framsteg som gjorts, skriver DHR:s förbundsordförande Rasmus Isaksson i en debattartikel i GT/Expressen den 7 maj.

LÄS MER
2020-04-27 NYHETER

Vi är inte i krig!

DHR har skickat in ytterligare synpunkter till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med anledning av SKR:s nya hemställan till regeringen. SKR menar att det behövs lagliga möjligheter för kommunerna att frångå skyldigheter i enlighet med LSS och SOL i kristider, på samma sätt som det finns möjlighet att göra i krigstider. DHR hävdar att vi inte kan jämställa dagens situation med krig.

LÄS MER
2020-04-22 NYHETER

”Hemtjänst är inte ett privilegium utan en nödvändighet”

Kommentar till Lena Mellins krönika publicerad i Aftonbladet den 20 april 2020: En fråga som engagerar många just nu är om vi ska stanna hemma eller resa till ett fritidsboende. De flesta svenskar är nog överens om att vi inte ska resa någonstans just nu för att inte sprida smitta och inte belasta den lokala och regionala vården och omsorgen. Det gäller oavsett om vi har en funktionsnedsättning eller inte. Men Lena Mellin vill i sin krönika i Aftonbladet gå ett steg längre genom att uppmana kommuner till lagtrots.

LÄS MER
2020-04-20 NYHETER

Rekrytera brett och säkra kompetensen

En alldeles ny broschyr är resultatet av ett samarbete mellan DHR och bemanningsföretaget ManPowerGroup. Broschyren är till för företagets rekryterare som ska använda den i sin dialog med arbetsgivare.

LÄS MER
2020-04-15 NYHETER

DHR kommenterar vårbudgeten: Utökade medel kan ge bättre assistans

Regioner och kommuner ska få stora ekonomiska tillskott för att klara sin verksamhet, enligt förslagen i vårpropositionen. ”Nu är det viktigt att även personer med funktionsnedsättning får ta del av kakan, bland annat genom bättre tillgång till personlig assistans”, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR.

LÄS MER
2020-04-08 NYHETER

Ingen vill vara man!

Nytt poddavsnitt ute! I samhället finns en föreställning om mannen som tuff, drivande och som någon som framförallt har en stark kropp. Vad eller vem är det som vidmakthåller den bilden? För ingen vill ju vara "man".

LÄS MER
2020-03-30 NYHETER

Sveriges kommuner och regioner är skyldiga att följa konventionen

På måndagen den 30 mars skickade DHR en skrivelse till socialminister Lena Hallengren med anledning av en hemställan som SKR gjorde i förra veckan angående önskade regeländringar i samband med coronaviruset. DHR menar att de föreslagna åtgärderna innebär allvarliga och oroväckande försämringar.

LÄS MER
2020-03-27 NYHETER

Förbundsstyrelsens uttalande med anledning av coronaviruset

Med anledning av skarpare uppmaningar från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter, i arbetet med att förhindra spridningen av viruset Covid-19, vill Förbundsstyrelsen skärpa våra råd till avdelningar och distrikt enligt nedan:Förbundsstyrelsen uppmanar avdelningar och distrikt att skjuta upp årsmöten och andra aktiviteter som innebär fysiska möten. Regeringen har idag förbjudit sammankomster med fler än 50 personer.

LÄS MER
2020-03-17 NYHETER

Var klok som en gås!

Det finns ett uttryck som säger "dum som en gås", Men gäss är ganska kloka, och har en del att lära oss människor när det gäller samarbete och solidaritet. Fakta om gässens beteenden ger lärdomar om hur vi kan vara tillsammans.

LÄS MER
2020-03-11 NYHETER

Med anledning av coronaviruset

Med anledning det nuvarande läget gällande spridningen av Coronaviruset kommer här information och rekommendationer till DHR:s avdelningar och distrikt.

LÄS MER
2020-03-10 NYHETER

Kommentar till Malin Siwes ledare i Expressen den 10 mars

I en raljant ton kritiseras i dag DHR av Malin Siwe på Expressens ledarsida. Hon menar att vi har en konstig syn på pengar och att 65 kronor i månaden inte är något att bråka om. Summan avser abonnemangskostnaden för hjälpmedel, som har införts i Region Örebro. Malin Siwe väljer att helt bortse från fakta och vår beskrivning av den verklighet våra medlemmar befinner sig i.

LÄS MER
2020-03-04 NYHETER

Att arbeta - är inte det lite väl överskattat?

Ett rykande färskt poddavsnitt är nu ute. I detta avsnitt pratar Karro och Janna om att normen är att du ska kunna jobba – det är det enda som tycks skapa verkligt värde.Personer med funktionsnedsättning kan mötas av ”Du får ju ändå det du behöver …” Det är alltså någon annan som definierar en människas behov. Samtidigt är det så att vårt välfärdssystem inte längre täcker in många av de människor som står långt från arbetsmarknaden.

LÄS MER
2020-01-20 NYHETER

Är det här min kropp?

En kropp har vi ju alla, men den är kopplad till hur förväntningarna är på hur en kropp ska se ut, kunna göra och användas till. Vi pratar om våra kroppar ur ett annat perspektiv än som brukligt i detta avsnitt av podden Hur tänkte ni nu? med Karolina Celinska och Janna Olzon från DHR.

LÄS MER
2019-12-18 NYHETER

Politiskt korrekta DHR i nytt poddavsnitt

Så här inför jul pratar vi om det här med att arbeta för mänskliga rättigheter och att ingen ska lämnas utanför. Det är viktigt att förstå sina rättigheter, och att ingen exkluderas i arbetet att nå de globala målen i Agenda 2030. Fast är inte det lite väl pretentiöst och kanske till och med naivt? Och varför är att vara politiskt korrekt så negativt laddat? Inte för oss, men det är ett skällsord för att tysta ner debatten. Helt enkelt ytterligare en härskarteknik. 

LÄS MER
2019-11-29 NYHETER

Rättighetsikoner ska lyfta funktionshinderfrågorna

På den Internationella funktionshinderdagen den 3 december bjuder DHR i samverkan med Scandic Hotels in till världspremiär och visning av de nya Rättighetsikonerna. De grafiska symbolerna ska bidra till att synliggöra funktionshinderfrågorna i Sveriges arbete med Agenda 2030.

LÄS MER
2019-11-19 NYHETER

Djupt oroande med abonnemangsavgifter för hjälpmedel

Region Örebro har i dag, den 19 november beslutat att införa en ny typ av avgift för hjälpmedel, en abonnemangsavgift. I vissa fall kommer den efter några år att vida överstiga vad själva hjälpmedlet egentligen kostar regionen i inköp. "Vi är ledsna över att många kommer att drabbas av ökade kostnader i regionen, men också djupt oroade för att modellen nu ska sprida sig i landet", säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR.

LÄS MER
2019-11-14 NYHETER

Funktionshinderfrågor i media

Just nu pågår en debatt om Arbetsförmedlingen och vad det innebär att privata och ideella aktörer ska ta över själva förmedlingen av arbete för arbetslösa. "Risken är att de privata aktörerna kommer att vilja satsa mer kraft på att matcha de personer som står närmast arbetsmarknaden till jobb. Det ringer varningsklockor när det kommer in ett vinstintresse i jobbmatchningen", säger DHRs ordförande Rasmus Isaksson i en artikel i tidningen Fastighetsfolket den 14 november

LÄS MER
2019-10-15 NYHETER

Idioter kostar för mycket

Ett deppigt tema med twist har det sjunde avsnittet av podden Hur tänkte ni nu. Karro och Janna pratar med en statsvetare (Niklas Altemark), en jurist (Sebastian Wejedal) och en komiker (Kjell Eriksson).

LÄS MER
2019-09-23 NYHETER

”Knäckande att ständigt väljas bort”

Måndag den 23 september publicerade Svenska Dagbladet DHRs debattartikel om problemet med att komma in på arbetsmarknaden om du har en funktionsnedsättning. Redan på söndagen kom den in i tidningens digitala upplaga. Dessutom publicerade Gefle dagblad samma dag (23 september) en debattartikel som DHR tillsammans med Diskrimineringsbyrån Gävleborg har skrivit. Budskapet är att fler diskrimineringsärenden bör prövas i domstol.

LÄS MER
2019-09-18 NYHETER

Riktade satsningar behövs för personer med funktionsnedsättning

Det behövs ökade resurser till individbaserat stöd på Arbetsförmedlingen och bättre villkor för personer som vill starta eget företag, säger DHR i en kommentar till arbetsmarknadssatsningarna i höstens budgetproposition.

LÄS MER
2019-09-13 NYHETER

Repliker gällande vår bilstödsartikel

Försäkringskassan reagerade på vår artikel om bilstödet med en replik i Göteborgsposten. Myndigheten menar att de bara följer lagen. Vår slutreplik handlar om att Försäkringskassan driver fram en snäv tolkning av lagen, vilket inte var lagstiftarens intention.

LÄS MER
2019-08-13 NYHETER

Nedmonteringen av bilstödet en spik i välfärdskistan!

Stora, dyra och bensinslukande bilar och barn som riskerar att skadas allvarligt vid en olycka. Det är konsekvenserna av de nya reglerna för bilstöd, en liten men viktig reform för personer med funktionsnedsättning, som nu totalt har havererat.Det skriver bland andra DHRs förbundsordförande Rasmus Isaksson i en debattartikel i Göteborgs-Posten den 13 augusti.

LÄS MER
2019-06-12 NYHETER

Nån jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap

Nytt avsnitt släppt av podden Hur tänkte ni nu? Samtalen böljar fram och tillbaka om identitet, curlade ungdomar och färdtjänsten.

LÄS MER
2019-05-22 NYHETER

Hur vill du utveckla den europeiska tillgänglighetslagen?

DHR ställde en fråga om den europeiska tillgänglighetslagen till partiernas första namn att kandidera till EU-parlamentet. Trots att de fått god tid på sig att fundera på frågan, har bara tre svarat. Läs och begrunda de svar vi fått från Alice Bah Kuhnke, Sara Skyttedal och Fredrick Federley.

LÄS MER
2019-05-07 NYHETER

Förlegad bild av personer med funktionsnedsättning

Styrutredningens förslag påminner om hur det var förr, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR. Det behövs ett nytt helhetsgrepp, som inte utgår från att personer med funktionsnedsättning är en homogen grupp människor som behöver en egen särpolitik inom vissa områden.

LÄS MER
2019-04-04 NYHETER

Jämställdheten måste gälla alla kvinnor

Kvinnor med funktionsnedsättning får ständigt sina självklara rättigheter ifrågasatta. Engagemanget för deras jämställdhet brister, inte minst inom den offentliga sektorn, skriver Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR, i en debattartikel i tidningen Publikt.

LÄS MER
2019-04-03 NYHETER

Nytt podavsnitt ute

Denna gång pratar Karro och Janna om det alla tänker på, de flesta gör, men ingen pratar om – alltså sex, och då med fokus på att ha en funktionsnedsättning. Vi tar det från början – den första dejten, vidare till den personliga assistenten till sexologen som säger att det inte handlar om sex utan om arbetsterapi.

LÄS MER
2019-03-14 NYHETER

Ett stort steg framåt, men en lång resa kvar

Den 13 mars godkände Europaparlamentet The European Accessibility Act, det Europeiska Tillgänglighetsdirektivet. Det är ett viktigt steg, men EU:s arbete är långt ifrån färdigt. Samtidigt som direktivet kommer att säkerställa att många produkter och tjänster är mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, kommer det inte att göra EU:s institutioner och inre marknader fullt tillgängliga. Viktiga områden som transport, byggnadsmiljö och hushållsapparater inbegrips inte i The European Accessibility Act.

LÄS MER
2019-02-28 NYHETER

Debattartikel: Därför polisanmäler vi socialnämndens ordförande i Kalmar

Idag har förbundsordförande Rasmus Isaksson har idag en debattartikel i Barometern som förklarar varför vi polisanmäler socialnämndens ordförande i Kalmar,

LÄS MER
2019-02-25 NYHETER

DHR polisanmäler socialnämndens ordförande i Kalmar

I förra veckan krävde DHR ordförande för socialnämnden i Kalmar avgång. DHR anser nu att 23-åringen har lidit sådan skada att en polisanmälan skickas in.

LÄS MER
2018-11-30 NYHETER

Framgång för DHR – Arbetsförmedlingen slopar begreppet ”nedsatt arbetsförmåga”

Arbetsförmedlingen föreslår att begreppet "nedsatt arbetsförmåga" slopas. Det är en framgång för DHR och ett stopp för stigmatiseringar av arbetssökande.

LÄS MER
2018-11-13 NYHETER

Enkelt avhjälpta hinder åtgärdas inte, fastighetsägarna måste nu ta ansvar.

Boverket konstaterar i en analys att regelerna kring enkelt avhjälpta hinder inte fungerar. DHR att fastighetsägaren måste vara ansvarig för hinder åtgärdas

LÄS MER
2018-10-31 NYHETER

Replik på SvD Debatt: Vi kräver en ny LSS-utredning

DHR tillsammans med resten av rörelsen replikerar på LSS-utredaren Gunilla Malmborgs artikel och kräver en ny LSS-utredning.

LÄS MER
2018-10-23 NYHETER

Demokrati - för alla? Nytt poddavsnitt ute nu

Nu är vi här igen! I det här avsnittet av podden Hur tänkte ni nu? funderar vi, Karro och Janna, på demokrati ur olika aspekter. Vi pratar med Anders Westgerd och Veronica Kallander om vad som är bäst - att vara aktivist eller politiker. Vad är mest framgångsrikt för att kunna påverka och förändra i samhället? Och när kommer funktionshinderrörelsens ”it-moment”, som för HBTQ-rörelsen kan sägas vara ockupationen av Socialstyrelsens trappa på 1970-talet?

LÄS MER
2018-08-15 NYHETER

EU uppmärksammar diskrimineringsfallet

EU-kommissionen nätverk för juridiska frågor som rör jämställdhet och diskriminering har uppmärksamhet fallet DHR drev där Region Gävleborg dömds för diskriminering av Lars-Göran Wadén. Diskrimineringen skedde när Lars-Göran inte kunde åka med lokalbussen

LÄS MER
2018-06-30 NYHETER

DHR välkomnar förändringen och utvärderingen av bilstödet

Sen den nya lagstiftningen för bilstöd infördes 1 januari 2017 har handläggningen fungerat uselt och kan närmast liknas vid ett haveri. Istället för att göra bilstödet mer användbart för de med lägre inkomster och förbättra ansökningsprocessen har det blivit tvärtom. Något DHR var bland de första att lyfta och sen dess arbetat aktivt med frågan. […]

LÄS MER
2018-05-18 NYHETER

Huvudförhandling i diskrimineringsfallet den 21 maj

På måndag den 21 maj klockan 9:00 återupptas huvudförhandling i Gävle tingsrätt angående om det var diskriminering på grund av bristande tillgänglighet när Lars-Göran Wadén inte fick åka med bussen för att hälsa på sin bror.

LÄS MER
2018-05-04 NYHETER

DHR: Försäkringskassan har skött bilstödet uruselt

Förbundssekreterare Ken Gammelgård intervjuades i TV4 Nyheterna om Försäkringskassans hantering av bilstödet.

LÄS MER
2018-04-30 NYHETER

Nytt direktiv till LSS-utredningen en delseger

Regeringen nya direktiv för LSS-utredningen, en delseger för DHR men det är för tidigt att veta hur förslagen blir för de ska rymas inom befintlig ram.

LÄS MER
2018-04-27 NYHETER

DHR välkomnar att Försäkringskassans generaldirektör sparkas

Bra att generaldirektören sparkas men vi får se om det gör någon skillnad för de assistansberättigade som fått indragen personlig assistans.

LÄS MER
2018-04-24 NYHETER

Riksrevisionen: Stora effekter av nekad sjuk- och aktivitetsersättning

Få nekad sjuk- och aktivitetsersättning ger för stora konskvenser för enskilda när det gäller ekonomin och hälsan anser Riksrevisionen. DHR anser att indragning av den personliga assistansen ger samma effekt på drabbades hälsa.

LÄS MER
2018-04-16 NYHETER

Mer funktionshinderpolitik behövs i budgeten

Vårbudgeten som presenterades av finansminister Magdalena Andersson innehåller få nyheter som rör personer med en funktionsnedsättning. DHR hade önskat fler förslag inom jämlik hälsa och personlig assistans.

LÄS MER
2018-04-11 NYHETER

Debattartikel i Dagens Samhälle: Fokus måste ligga på livshjälp

Inför morgondagens seminarium "Rätt att leva? Eller bara rätt att dö?" skriver förbundsordförande Rasmus Isaksson tillsammans med Thomas Lindén ordförande i etik.- och ansvarsrådet på Sveriges Läkarförbund och Lars Hagström ordförande i Förbundet FÖR.

LÄS MER
2018-04-10 NYHETER

Turist-Sverige ska vara till för alla

Utgångspunkten i förslaget om en nationell strategi för ökad turism är bra men det måste till ett tydligare ställningstagande och skrivningar om att turismen ska vara till för alla.

LÄS MER
2018-03-31 NYHETER

Nya lag gällande personlig assistans

Riksdagen beslutade nyligen om ett par förändringar när det gäller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade förkortat LSS som gäller från den 1 april.

LÄS MER
2018-03-23 NYHETER

Föreningen för kortväxta: Samhällets syn måste förändras

I fredagens Morgonstudio i SVT debatterade ordförande Monika Dahlqvist från Föreningen för kortväxta (FKV) samhällets syn på kortväxta och att företag hyr ut så kallade ”partydvärgar”. 

LÄS MER
2018-02-23 NYHETER

Tillsätt en ny utredning och börja om från början!

De flesta människor ser sin frihet som självklar, frihet att handla när en vill, gå på toa när det tränger på eller träffas över en fika på stan när det passar. Men den friheten ska alltså inte gälla de som behöver personlig assistans.

LÄS MER
2018-02-16 NYHETER

Assistansutredningen bryter mot FN-konventionen

DHR anser att assistansutredningens förslag om de blir verklighet är det tydligaste brottet hittills mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som har skett i Sverige.

LÄS MER
2018-01-22 NYHETER

Försäkringskassan och regeringen smutskastar assistansen

I måndagens Kalla Fakta granskades regeringens och Försäkringskassans agerande och retorik kring den personliga assistansen. DHR anser att deras handlande smutskastar assistans genom att de rapporter som har presenterats felaktigt överskattat kriminaliteten inom assistansen.

LÄS MER
2018-01-17 NYHETER

Felaktigt av Försäkringskassan att koppla ökningen av assistansen till kriminell verksamhet

I en kommande rapport till regeringen uppskattas den kriminella verksamheten inom assistansen uppgå till mellan 1-2 miljarder per år. Samtidigt slår rapporten fast att den personliga assistansen i stora drag är välfungerande.

LÄS MER
2018-01-09 NYHETER

Framgång för DHR - Nytt förslag kring omprövningarna av assistans

Regeringen föreslår i ett förslag till lagrådet att omprövningarna av personlig assistans tillfället ska stoppas tills den pågående LSS-utredningen är klar.

LÄS MER
2018-01-03 NYHETER

Skrota begreppen ”grundläggande behov” och ”andra personliga behov”

I ett remiss till regeringen skriver vi att det är positivt att 2-års omprövningarna minskas i antal och det är alltid behovet som måste styra rätten till assistans. Skrota också de förlegade begreppen ”grundläggande behov” samt ”andra personliga behov”

LÄS MER
2017-12-21 NYHETER

Vinst för DHR i Högsta domstolen, landstingen/regionerna är ansvariga för diskriminering i kollektivtrafiken

Högsta Domstolen fastställer att Region Gävleborg är ansvarig part i relation till resenärer när det gäller diskriminering. Då domen är prejudicerande får det stor effekt på alla diskrimineringsfall som rör kollektivtrafiken.

LÄS MER
2017-12-14 NYHETER

Bekräftat: Personer som fått indragen assistans får inte tillräckligt stöd

Socialstyrelsen har släppt en rapport om konsekvensen för de som fått indragen assistans som bekräftar vår bild att de inte får ett tillräckligt stöd av kommunerna.

LÄS MER
2014-02-11 NYHETER

LÄS MER
2014-02-06 NYHETER

LÄS MER
2014-02-03 NYHETER

LÄS MER
2014-01-23 NYHETER

LÄS MER
2013-10-19 NYHETER

LÄS MER
2013-08-21 NYHETER

LÄS MER

Anmäl dig till vårat nyhetsbrev